Tekstbureau Teksttalenten (specialist in redactie/correctie en copywriting) publiceert geregeld een taalvraag. Lees ook onze andere taalvragen. Meer taaladviezen en -tips vind je in het boek Schrijfwijzer Compact van Jan Renkema.
Over de Uniform Resource Locator valt veel te vertellen. Bijvoorbeeld dat deze is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals een protocol en een domeinnaam. Heel boeiend, maar nog interessanter is de vraag: schrijf je de afkorting van Uniform Resource Locator als url (met kleine letters: onderkast) of als URL (met hoofdletters: kapitalen/bovenkast)?
Nos.nl en nu.nl: url
De website nos.nl bijvoorbeeld bericht op 24 februari 2015 over het feit dat Coca-Cola een smiley gebruikt in een nieuwe campagne:
‘En daarom kunnen wij hier in het Westen nooit een url maken met een smiley. Coca-Cola is dus uitgeweken naar Samoa.’
Nos.nl kiest dus voor een afkorting in onderkast. Een keuze die ook de nieuwswebsite nu.nl maakt (26 februari 2015):
‘Sinds 2013 worden behalve .com en landdomeinen zoals .nl en .be ook andere woorden achter de punt van een url toegestaan.’
Ons taaladvies: URL
Maar is die keuze juist? Daarover verschillen de meningen:
Welke keuze moet ú maken? Ons taaladvies:
Volg de officiële spelling: gebruik de afkorting URL. Ziet u zich toch genoodzaakt (bijvoorbeeld vanwege de wensen of huisstijl van een opdrachtgever) om url te schrijven, doe dit dan in de hele tekst consequent.
Meer taalvragen en -adviezen