Eind 1982 scoorden Henk Westbroek en Henk Temming van Het Goede Doel (als Henk & Henk) een hitje met hun lied 'Sinterklaas, wie kent hem niet?'. Het nummer stond tegelijkertijd met de grotere hit 'België' in de Top 40. Pepernoten, pepernoten, pepernoten, pepernoten: wie kan het refrein van de sinterklaasklassieker van de beide Henken niet meezingen? Maar waarom heet een pepernoot een pepernoot?
In het leeuwendeel van de recepten voor pepernoten ontbreekt het ingrediënt dat je daarin zeker zou verwachten: peper. Heel vroeger gebruikte men wel peper om pepernoten te maken, getuige een zestiende-eeuws pepernotenrecept: 'Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan.'
Maar peper was peperduur. Wie eeuwen geleden flink wat peper bestelde, kon rekenen op een gepeperde rekening. Het is aannemelijk dat men om die reden peper meestal achterwege liet als men pepernoten ging maken. De term 'pepernoot' is echter in zwang gebleven. Onder andere in sportief verband: wie bijvoorbeeld tafeltennist en niet in vorm is, raakt geen pepernoot. En ook iemand die klein van stuk is, noemen we een pepernoot.
Luister op YouTube naar
'Sinterklaas, wie kent hem niet?'Dit is een taalbericht van Tekstbureau Teksttalenten: specialist in redactie, correctie en copywriting.